SERTİFİKA MÜRACAATI EĞİTİM AKADEMİSİ MERAK ETTİKLERİNİZ
KURUMSAL

BELGELENDİRME
 
KURULLARIMIZ
 
İSTATİSTİKLER
Aktif Ziyaretçi 82 Kişi

Bugün 251 Kişi

Toplam Ziyaret 1.210.440  Kişi
 

"Okuyup Öğrenmek , Cehalet akıntısına karşı kürek çekmektir." S.ALIÇ

  KÜLTÜR KÖŞESİ MAKALELERİ 
   
Yazar Ünvanı Yönetim Kurulu Başk.
Yazar Selahaddin ALIÇ
 
 
 
Makale Tarihi :  16.06.2022
Gıda İsrafı Nasıl Önlenecek ?
Cenabı Hak  hiç şüphesiz  yarattığı her kulunun  rızkına ben kefilim demektedir. Aynı zamanda ‘’Yiyiniz.içiniz,fakat israf  etmeyiniz.Çünkü Allah israf edenleri sevmez.! ‘’ (A’raf :31) buyurulmuştur. 
 
Evet yiyelim,içelimde,bunları yaparken birazda etrafımıza bakmamız gözü kapalı yaşamamamız gerekmez mi.? Bu gün için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  verilerine göre dünyada yaklaşık 900-950  milyonu  aşkın  insanların,  yataklarına aç girdiklerini, buna karşılık yılda yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde 1,3 milyar ton gıda maddesinin çöpe gittiğini, dünyada yaklaşık 1,2 milyar insanın yetersiz beslendiğini, yaklaşık 1,5 milyar insanın da aşırı ve dengesiz beslenme nedeniyle sıkıntı çekiğini  açıklamaktadırlar.
 
Dünyadaki iklim değişikliği nedeni ile tarım arazilerindeki üretim kapasitesinin de düşmesi, her geçen gün gıda ihtiyacının karşılanması gittikçe zorlaşmakta. Geleceğe hazırlık yapmak maksadı ile pek çok ülkeler tarım arazisi satın alıyor veya kiralıyor, gıda güvenliğinin ülkelerin en stratejik konularından biri olduğunu da unutmayalım, bu nedenle bazı ülkelerin dünyada gıdanın üretildiği tarım alanlarının bulunduğu ülkelerden özelliklede Afrika gibi bakir ülkelerden tarım arazisi satın almaya veya kiralamaya başlamışlardır.
 
Kiralanan veya satın alınan bu arazilerin büyüklüğü resmi rakamlara güre Türkiye’deki tarım arazilerinin yaklaşık 9 katı büyüklüğünde, 206 milyon hektar alan ya satın alınmış ya da kiralanmış durumdadır.
 
Dünyada tarımsal hasıla sıralamasında 11′inci sırada bulunan Türkiye’nin bugün dünyada 7′nci sıraya, AB’de ise birinci sıraya yükselmiş olması her ne kadar sevindirici de olsa   tarım ve tarım ürünlerinin daha çok geliştirilmesi kaçınılmazdır. Dünyamız gün geçtikçe   ve insanların hor ve bakımsız bıraktığı doğa dan elde edebileceği faydalar her geçen gün daha da azalmaktadır. Bu nedenlerle elimizdeki ürünleri dikkatli ve israf etmeden kullanmak aslında her Müslümanın öncelikli görevidir. Dünyada 1 milyar kişinin aç olduğu ve her sene 6 milyon kişinin de açlıktan hayatını kaybettiği bildiriliyor.
 
Diğer bir yandan da dünya kadar yemek çöpe gidiyor, üretilen gıdanın üçte biri, yaklaşık 1,3 milyar ton yemeğin   çöpe atıldığı söyleniyor. Yani yeterince yemek, hatta fazlası var ama ziyan oluyor. Gıda israfını önlemek için her insanın kendi kendini görevli ve sorumlu olduğu fikrine sahip olmalıdır. 
 
İnsan, yapısı ve doğası gereği tüketici bir varlıktır. Önüne geleni sonrasını düşünmeden ve düşünülmesine de izin vermeden hunharca tüketir durur. Bununla birlikte bir tüketim toplumu, sorgulamayan, keyfine bakan bencil   bir topluluk oluştu. İsraf kültürü de buna aldırış etmememiz sonucu doğdu, diye düşünüyorum ..!   
 
Şimdi şöyle düşünmeliyiz. Bir insan bile bile göre göre neden yemek israfı yapar? Bu gezegende milyonlarca aç insan varken, o yemeyeceği kadarını neden satın alır, neden pişirir ve neden sofrasına koyar? O yemekleri çöpüne atarken vicdanı sızlamaz, aklı karışmaz mı? Allah’a vereceği hesabı düşünmez mi? Günümüz medeni denilen toplumun vurdum duymaz anlayışı, yoksul kişilere karşı   merhamet etmeyi yeterince neden aklından   geçirmez. Her kes  sahip olduğu nimetleri istediği şekilde kullanmak hakkına sahiptir diyerek mi  düşünür. Müslüman   komşusu aç iken kendisi tok olarak yatan kimse olamaz, hadisi şerifine göre hareket etmek zorundadır. 
 
İsraftan kaçındığı gibi etrafındaki insanlarında durumlarını düşünmek zorundadır. Yediğimiz sebzelerin bile saplarına, yapraklarına ve köklerine sahip çıkmamız gerekir.  Bunları doğru muhafaza ederek değerlendire biliriz. Gelecekte iklim değişikliği nedeni ile pek çok ürünü bulamayabiliriz. Bu nedenle elimizdeki her çeşit ürünün azami değerlendirmesini ve korumasını bilmemiz ve gelecek nesillere aktarmamız hepimizin vebali diye düşünüyorum. Unutmayınız ki israf dinimizce haramdır. Haram dan kaçınmak hepimizin görevidir. Sağlıklı mutlu günler dileğimle.. 
 
Kalın sağlıcakla diyorum.
 
First Page Next Page 1 Previous Page Last Page Sayfa 1 / 1 -- Listelenen Sayfa Sayısı 1
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Hayreddin KARAMAN
 Din, kültür, medeniyet sapkınları boş durm ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Hüseyin BÜLBÜL
 Dinde Peygamberin Örnekliği ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Harun GÖRMÜŞ
 Bilim ve Din Çatışır Mı? ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Haydar ÖZTÜRK
 Taklit ve Atalar Kültür ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 OSMAN COŞKUN
 Gazze Halkına Gazel Okuyan Müslüman Coğraf ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Muhammed CELİL
 Sözün Bittiği Yer Gazze ...
............................................
 Üni. Öğretim Üyesi
 Dr.Cahit KARAALP
 Davet Yolunda Dikkat Edilecek Hususlar ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Abdülaziz KIRANŞAL
 Ramazan ve takva etkisi ...
............................................
 Aile Danışmanı
 Asiye TÜRKAN
 Zulümden yorgun düşen bizler! ...
............................................
 Yönetim Kurulu Başk.
 Selahaddin ALIÇ
 Ramazan ve Duyarlı Müslüman.. ...
............................................
 

Enerji içeceklerinin fazla tüketimi çocuklar için tehlike kaynağı
26.02.2022

Bilim insanlarından "kahve" araştırması: Ömrü uzatıyor
25.02.2022

Nadir görülen genetik bir hastalık: Progeria
23.02.2022

Ölüm anında insan beyninde neler oluyor?
23.02.2022

Antibiyotikler Tedavi Özelliğini Kaybediyor
22.02.2022

Gereksiz Aspirin Mide ve Beyin Kanamsı Nedeni
20.02.2022

Her 100 Kişiden Birinde Çölyak var.
20.02.2022

Çocukları Bekleyen Büyük Tehlike.
19.02.2022

Cilt Kreminde Civa Çıktı.
18.02.2022

Skandal ! Hamburgerde İnsan ve Fare DNA'sı bulundu.
15.02.2022

Tüm Haberler
Mail adresinizi ekleyin yeni faaliyetlerimizden anında haberdar olun.
  Kuruluş 2010 : Selahaddin ALIÇ Copyright © 2010-2021 Hedem Helal Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi
Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu, kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir. İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.