SERTİFİKA MÜRACAATI EĞİTİM AKADEMİSİ MERAK ETTİKLERİNİZ
KURUMSAL

BELGELENDİRME
 
KURULLARIMIZ
 
İSTATİSTİKLER
Aktif Ziyaretçi 2 Kişi

Bugün 251 Kişi

Toplam Ziyaret 1.210.440  Kişi
 

"Okuyup Öğrenmek , Cehalet akıntısına karşı kürek çekmektir." S.ALIÇ

  KÜLTÜR KÖŞESİ MAKALELERİ 
   
Yazar Ünvanı Prof.Dr
Yazar Göknur AKTAY
 
 
 
Makale Tarihi :  04.01.2017
Çimlenmiş Patatesteki Tehlike !

Taze patatesin protein içeriği yumurta, fasulye ve soya fasulyesindeki protein içeriği kadar zengindir. Protein içeriğinin  %40’ı “patatin” denilen proteindir. Patatinin duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabildiği bildirilmişse de, patatesin pişirilmesi sırasında bu alerjenik özellik azalmaktadır.

Patates, ayrıca iki ana toksik madde içerir; solanin ve kakonin. Glikoalkaloitler olarak da bilinen bu maddeler esasen patatesi dış zararlara karşı koruyan maddelerdir. Bitkilerde, o bitkiyi  böcek, mantar ve benzeri zararlı canlı veya maddelere karşı korumak amacıyla zehir özelliğinde değişik bileşikler bulunur. Kimi zaman yaralanma ve zedelenme durumlarında da bu maddelerin bitkideki düzeyi artar; dış zararlara karşı bitkiyi koruyan bir savunma mekanizması olarak görev yaparlar.  Genellikle bu maddelerin bitkide bulunan miktarları insanı zehirlemek için yeterli olmaz. Ancak, fazla tüketime bağlı olarak hafif veya ağır zehirlenmeler görülebilmektedir.

Normal tüketim sırasında düşük miktarda alınan (2mg/kg) solanin ve katonin, mide bağırsak sistemi üzerinde bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi hafif mide bağırsak şikayetlerine neden olur. Bu etkiler birçok ilaç ve besin zehirlenmesinde görülen ortak etkiler olup,  patates zehirlenmesine özgü  belirtiler değildir. Daha yüksek dozlarda (3mg/kg ve üstü)  tüketim, doğrudan sinir sistemini etkiler; bulantı ve kusmaya bronşlarda daralma ve terleme gibi belirtiler eşlik eder. Ciddi zehirlenmelerde ise felç, solunum güçlüğü, kalp yetmezliği, koma ve ölüme kadar giden ağır bir tablo ortaya çıkar.

Bir kg taze patates yaklaşık 100 mg solanin içermektedir. Toplandıktan sonra kötü depolama koşulları (ışık, yüksek ısı, nem, zedelenme vb) patatesteki solanin miktarının artmasına neden olur.   Öyle ki, bu koşullardaki patateste solanin düzeyinin 500mg/kg’a kadar yoğunlaştığı gösterilmiştir. Öyle ki, normalde patates zehirlenmesi için bir seferde 4-6kg patates tüketilmesi gerekirken, bir yemek sonrasında bile solanin zehirlenmesinden ölüm bildirilmiştir.  

Pişirme, kaynatma, fırınlama veya mikrodalga zararlı maddelerin zararını ve miktarını azaltmaz. Patatesteki glikoalkaloidler 190-285 C°’de bozunurlar.  Glikoalkaloidler kabukta yoğunlaştığı için patatesi soyarak yaklaşık %30’unu uzaklaştırmak mümkündür. Ancak, filizlenmiş patateste yumruya da yayılmış olduğundan ne kadar derin soyulursa soyulsun yeterli olmayabilir.  

Özellikle işlenmiş patates ürünleri, kızartılmış patates ve patates cipslerinde glikoalkaloid içeriğinin 720 mg/kg düzeyine vardığı bildirilmiştir. Çünkü, işlenmiş ürünlerde kullanılan gıda boyaları gibi katkı maddeleri (ör. Antosiyanin) yüksek oranda  glikoalkaloid taşırlar. Dolayısıyla, kızartılmış ve işlenmiş patates tüketimi sağlık için daha zararlı etkilere sahiptir.
 
Hücre kültürü ve farelerde yapılan bir çalışmada normal dozlarda bile patateste bulunan zararlı alkaloidlerin mide bağırsak sistemi üzerinde istenmeyen etkilerinin olabileceği ve bağırsak epitel dokusunun bütünlüğünü bozarak enflamatuvar bağırsak hastalıklarını tetikleyebileceği bildirilmiştir. Gebe farelerde yapılan deneysel çalışmalarda ise, patateste bulunan glikoalkaloidlerin teratojenik etkileri gösterilmiştir. Filizlenmiş patates veya işlenmiş patates ürünlerini fazla tüketen kadınların bebeklerinde doğumsal bozuklukların olabileceği düşünülerek patates tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
 
Sözün özü; Evlerde besinleri saklama koşullarına dikkat edilmeli, besinlerdeki herhangi bir renk değişikliği, küf oluşumu, filizlenme mevcutsa tüketilmemelidir. Özellikle çocuk ve yaşlıların besin zehirlenmelerine daha duyarlı olabilecekleri unutulmamalı, mümkünse patatesi eskiden olduğu gibi büyük miktarlarda değil bittikçe ve azar azar almalı, alırken patatesin sarı renkli, renk değişimine uğramamış ve filizlenmemiş olmasına dikkat edilmelidir. 
 
 
First Page Next Page 1 Previous Page Last Page Sayfa 1 / 1 -- Listelenen Sayfa Sayısı 1
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Hayreddin KARAMAN
 Din, kültür, medeniyet sapkınları boş durm ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Hüseyin BÜLBÜL
 Dinde Peygamberin Örnekliği ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Harun GÖRMÜŞ
 Bilim ve Din Çatışır Mı? ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Haydar ÖZTÜRK
 Taklit ve Atalar Kültür ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 OSMAN COŞKUN
 Gazze Halkına Gazel Okuyan Müslüman Coğraf ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Muhammed CELİL
 Sözün Bittiği Yer Gazze ...
............................................
 Üni. Öğretim Üyesi
 Dr.Cahit KARAALP
 Davet Yolunda Dikkat Edilecek Hususlar ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Abdülaziz KIRANŞAL
 Ramazan ve takva etkisi ...
............................................
 Aile Danışmanı
 Asiye TÜRKAN
 Zulümden yorgun düşen bizler! ...
............................................
 Yönetim Kurulu Başk.
 Selahaddin ALIÇ
 Ramazan ve Duyarlı Müslüman.. ...
............................................
 

Enerji içeceklerinin fazla tüketimi çocuklar için tehlike kaynağı
26.02.2022

Bilim insanlarından "kahve" araştırması: Ömrü uzatıyor
25.02.2022

Nadir görülen genetik bir hastalık: Progeria
23.02.2022

Ölüm anında insan beyninde neler oluyor?
23.02.2022

Antibiyotikler Tedavi Özelliğini Kaybediyor
22.02.2022

Gereksiz Aspirin Mide ve Beyin Kanamsı Nedeni
20.02.2022

Her 100 Kişiden Birinde Çölyak var.
20.02.2022

Çocukları Bekleyen Büyük Tehlike.
19.02.2022

Cilt Kreminde Civa Çıktı.
18.02.2022

Skandal ! Hamburgerde İnsan ve Fare DNA'sı bulundu.
15.02.2022

Tüm Haberler
Mail adresinizi ekleyin yeni faaliyetlerimizden anında haberdar olun.
  Kuruluş 2010 : Selahaddin ALIÇ Copyright © 2010-2021 Hedem Helal Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi
Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu, kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir. İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.