TSE UYGUNLUK BELGESİ ( TSE MARKASI )
Türk Standardlarına Uygunluk Belgesi; Türk Standardı bulunan konularda, İmalata Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmış firmaların söz konusu ürünlerinin ilgili Türk Standardına uygunluğunu belirten ve aktedilen sözleşme ile TSE Markası kullanma hakkı verilen firma adına düzenlenen ve üzerinde TSE Markası kullanılacak ürünlerin ticari Markası, cinsi, sınıfı, tipi ve türünü belirten, geçerlilik süresi bir yıl olan belgedir.
TSE MARKASI
Üzerine ve/veya ambalajına konulduğu ürünlerin ilgili Türk Standardına uygun olarak imal edilip piyasaya arz edildiklerini belirten ve akdedilen sözleşme çerçevesinde kullanılabilen, 556 sayılı Markaların Kullanılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre beş ayrı tipte tescil edilen monogramlardır. TS işareti ve yanında yer alan sayı tek başına iken (TS 4600 gibi), mamulün Türk Standardına uygun üretildiğine dair üreticinin beyanını ifade eder. Türk Standardları Enstitüsü tarafından herhangi bir garanti söz konusu değildir
ULUSAL STANDARDİZASYONUN: ÜRETİCİYE-EKONOMİYE VE TÜKETİCİYE FAYDALARI
1. STANDARDİZASYONUN MAHİYETİ VE ÖNEMİ
İnsanoğlu yaratıldığı günden bu yana karışıklıktan kurtulma ve belirli bir düzen tesis etme gayreti içerisinde olmuştur.Bu düzenleme sürecinin tabii bir neticesi olarak ortaya çıkmış olan Standard ve standardizasyon olgusu insanlık tarihi kadar eskidir. Yeryüzünde kıt olan iktisadi kaynakları optimum değerlendirme çabalarının bir ürünü olan standardizasyon, insanlık için bir lüks değil,bilakis “olmazsa olmaz” mutlak bir gerekliliktir.
Milletlerarası Standardizasyon Teşkilatı (ISO) tarafından yapılan tariflere göre;
STANDART: İmalatta, anlayışta, ölçme ve deneyde bir örnektir.
STANDARDİZASYON: Belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik fayda sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemidir.
Standardizasyon işlemi ile öncelikli olarak can ve mal güvenliği hedeflenirken aynı zamanda kalitenin alt sınırı tespit edilmek suretiyle belirlenen düzeyin altında mal ve hizmet üretimine müsaade edilmemektedir.
EN EKONOMİK ÜRETİM : STANDARTLARA UYGUN ÜRETİM,
EN EKOMOMİK TÜKETİM : STANDARTLARA UYGUN TÜKETİMDİR.
O halde Standardlara uygun üretmek ve tüketmek herkes için milli ve insani bir görev telakki edilmelidir.Ancak bu suretle kaynakların optimum değerlendirilmesi mümkün olabilecek ve böylelikle toplumun refah düzeyinde önemli bir artış sağlanabilecektir. Enformasyon ve üretim teknolojilerindeki gelişme ile birlikte hızlı bir küreselleşme sürecinin yaşandığı günümüzde “STANDARTLAR ULUSLAR ARASI TİCARETİN ORTAK DİLİ HALİNE GELMİŞTİR”
Artık, uluslar arası pazarlarda rekabet edebilmenin yolu Standardlara uygun ve kaliteli hizmet mal ve üretiminden geçmektedir.
1.2. STANDARDİZASYONUN SAĞLADIĞI FAYDALAR
1.2.1. ÜRETİCİYE FAYDALARI
-
Üretimin belirli plan ve programlara göre yapılmasına yardımcı olur.
-
Uygun kalite ve seri imalata imkan sağlar
-
Kayıp ve artıkları asgariye indirir.
-
Verimliliği ve hâsılayı artırır.
-
Depolamayı ve taşımayı kolaylaştırır, stokların azalmasını sağlar.
-
Maliyeti düşürür.
1.2.2. EKONOMİYE FAYDALARI
-
Kaliteyi teşvik eder, kalite seviyesi düşük üretimle meydana gelecek emek,zaman ve hammadde israfını ortadan kaldırır.
-
Sanayiyi belirli hedeflere yöneltir. Üretimde kalitenin gelişmesine yardımcı olur.
-
Ekonomide arz ve talebin dengelenmesinde yardımcı olur.
-
Yanlış anlamaları ve anlaşmazlıkları ortadan kaldırır.
-
İhracatta ve ithalatta üstünlük sağlar.
-
Yan sanayi dallarının kurulması ve gelişmesine yardımcı olur.
-
Rekabeti geliştirir.
-
Kötü malı piyasadan siler.
1.2.3 TÜKETİCİYE FAYDALARI
-
Can ve mal güvenliğini sağlar.
-
Karşılaştırma ve seçim kolaylığı sağlar.
-
Fiyat ve kalite yönünden aldanmaları önler.
-
Ucuzluğa yol açar.
-
Ruh sağlığını korur.Stresi önler.
-
Tüketicinin bilinçlenmesinde etkili olur.
|