Aldığımız ürünlerin ambalajlarına her nedense pek çoğumuz ,neden ve nasıl yapılmış olduğuna ve aldığımız ürüne ne gibi etkilerinin olduğuna hiç dikkat etmeyiz. 0ysa pek çok ambalajın, içerisine konulan üründe , fiziksel ve mikrobiyolojik etkiler yaptığını, sağlık açısından virüs taşıyabileceğini ,düşünmemekteyiz.
Gıda ve sağlık bakanlığının ambalajlanmış gıda ve gıda dışı ürünlere yönelik denetimler yaptığını yapılan denetimlerin günümüz şartlarında başlangıç için yeterli olduğunu düşünmekle birlikte, hızla farklı il ve bölgelerde yaygınlaştırılacağını tahmin ediyoruz. Tüm tüketicilerin haklarını koruma bağlamında, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ambalajlanmış gıda ve gıda dışı ürünlerin doğru miktarda piyasaya sürüldüğünün, ambalajın içindeki ürünün dolum miktarının kontrolü yoluyla yapılmasını oldukça faydalı buluyoruz.
Bir gıda ambalaj malzemesinin, özellikle; üründe duyusal, fiziksel ve mikrobiyolojik değişikliğe uğratmayacak şekilde deforme olmamış ve sızdırmaz olması önemlidir. Aldığımız ürünlerin ambalajlarında gözle görünür bir deformasyon, herhangi bir yırtık, kaçak, sızıntı, şişme, vakum bozulması olup olmadığına ve son kullanma tarihi bilgisine dikkat etmeliyiz. Tüketiciler olarak, insan sağlığına zararlı siyah renkte hurda plastiklerden yeniden üretilmiş ambalajların kullanımından özellikle kaçınmalıyız. Tüketicilerin tercih ettikleri gıda ürünlerinde bunlara dikkat ettiklerine inanıyorum.
Ambalaj güvenilirliği konusunda , tüketicinin ambalajlı gıda alırken tüketiciye de görevler düşüyordur.
Tüketiciye düşen en önemli görev haklarının farkında ve takipçisi olmak. Bu konulara ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın farkındalık oluşturmak için çeşitli çalışmaları var olmasına rağmen tüketicinin çok dikkatli ve duyarlı olması halinde ülkemiz genelinde sağlıklı ambalajın gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmuş olacağız. Bazı ürünlerin ambalajlarında, resmi izinlerin etiketle aynı renkte basıldığını görebiliyoruz. Doğru bir etiket nasıl olmalı?
Mevzuat gereği bir gıda ambalaj üzerindeki etiket okunabilir ve Türkçe olmalı. Etiket bilgilerinde gıda maddesinin adı, içindekiler bilgisi, net miktarı, üretici firmanın adı ve adresi, son kullanma tarihi, parti ve seri numarası, üretim izin ya da gıda sicil numarası bulunmalı, kullanım bilgisi ve saklama koşulları belirtilmeli.
Türk Gıda Kodeksi’ne göre ambalajlı gıda ürünlerinin etiketlerinde son kullanım tarihi verilmesi bir zorunluluktur. Alınan ürün son kullanma tarihi kontrol edilerek uygun koşullarda saklanmalı ve son kullanım tarihinden önce tüketilmelidir.
Ülkemiz genelinde ambalaj sektörü hijyen kurallara uyarak gelişimini sağlarsa, aynı zamanda kurumsallaşmalarına katkıda bulunmuş, ihracat altyapılarını güçlendirmiş, var olan pazarlardaki varlıklarını geliştirerek ve yeni dış pazarlara girmelerine olanak sağlamış olurlar.
Sağlığımız için gıda ve her türlü ihtıyaç maddelerinin ambalajlarının sağlıklı ve güvenli olması olmazlarımızdır. Ambalaj deyip geçmemeliyiz,zira aldığımız ürünün tadı rengi,kokusunun değişimi, yanında evlerimize kadar kendi elimizle taşıyacağımız zararlı virüslerinde,ambalajlarla taşınabileceğini unutmayalım. Tedbiri elden bırakmak,tehlikeyi küçümsemek,sonunda bize pahalıya hatta hayatımıza mal olmamalıdır diye düşünüyorum. Tüm okurlarıma sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum, sağlıcakla kalın.
|